У присуству покрајинског секретара за привреду и туризам, Ненада Иванишевића, у Зрењанину одржана јавна расправа поводом Нацрта програма развоја туризма АП Војводине за период од 2023. до 2025. године

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић отворио је данас, у Мултимедијалној сали Градске куће, трећу јавну расправу поводом Нацрта програма развоја туризма АП Војводине за период од 2023. до 2025. године.  
Расправи су присуствовали и сарадници градоначелника Симе Салапуре, а у име града Зрењанина учеснике је поздравио заменик градоначелника Саша Сантовац.

 

 

Нацрт Програма развоја туризма АП Војводине представили су аутори, др Бела Мухи и др Игор  Стаменковић који су истакли да је тај документ заправо наставак претходног програма где су или дефинисане дестинације и слично, а док су се у новом више фокусирали на различите облике туризма и туристичке производе.

 

 

Секретар Иванишевић је након пријема код заменика Сантовца истакао да је Зрењанин укључен у готово све активности и пројекте које спроводи  Секретаријат за привреду и туризам и да зрењанинска локална самоуправа разуме колико је важан развој свих облика привреде, а да је туризам један од најразвијенијих облика привреде.

 

 

- Драго ми је да су, како сам добио информацију, подаци за прошлу годину одлични и да смо на нивоу рекордне 2019. године. Зрењанин је свакако један од добрих примера, и кроз Туристичку организацију коју смо помагали – казао је он.

 

 

Говорећи о Нацрту Програма развоја туризма АП Војводине, Иванишевић је рекао да тај документ одређује који су то облици туризма који ће посебно бити развијани. 
- По први пут говоримо о културном, о верском туризму који у Војводини може да буде веома изражен, али и о ловном и цикло туризму, односно о шеснаест облика туризма који су веома изражени и говоримо о новим тенденцијама у туризму. Говоримо о дигитализацији у целој привреди, односно туризму, јер, идеја јесте да све оно што ми имамо много боље представимо. Савремени туриста, као и сви ми, пре него кренемо негде погледамо на интернету карактеристике, слике, коментаре за сваку од дестинација. Наша идеја јесте да много више помогнемо и туристичким организацијама и локалним самоуправама у дигитализацији процеса у туризму и управо Зрењанин ће бити један од домаћина новог каравана о Блокчејн технологијама којим желимо да представимо предности те дигитализације што већем броју људи – рекао је Иванишевић и нагласио да је тежиште Нацрта плана дефинисање модерних облика туризма и шта је потребно урадити да би се он развијао.
- С друге стране дали смо и финансијске оквире , дакле, у плану је улагање од преко милијарду динара у наредном периоду када говоримо о Војвођанском туризму – истакао је секретар Иванишевић.

 

 

Заменик Саша Сантовац је  изразио захвалност секретару и секретаријату, као и ауторима Нацрта плана јер су понудили могућност за боље упознавање са садржајем тог документа и самим тим и давање конструктивних предлога и сугестија. 
- Град Зрењанин је много улагао у туризам у претходном периоду, од познатог конгресног туризма који је достигао и међународни карактер, као и у спортски туризам  и представљање специфичности које има град Зрењанин. Такође, добили смо прилику и да једно од главних места за развој туризма у Зрењанину буде и Царска Бара јер ми као управљачи имаћемо прилику да туристичку понуду употпунимо. За све нас веома је значајан документ о развоју туризма Војводине, јер је реч о правцу развоја АП Војводине. Стратегију туризма је тешко донети, јер, свака средина је специфична и нуди нове могућности, али је то уједно и прилика, посебно за стране туристе, да виде разне културе и мултиетничност, као и све оно што је карактеристика Војводине, баш као и ова наша манифестација „Белоблатска кобасица“ која ће бити одржана у Белом Блату,  селу које је специфично – рекао је Сантовац.


Фото: А. Блануша

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6890/Ivanisevic_Zrenjanin_00.jpg