Одржана 4. седница Градског већа - усвојен Предлог Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2021. годину

Четврта седница Градског већа, којом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура, одржана је данас у Великој сали Градске куће и на њој је усвојен низ, за Град важних тачака.
 
 
Чланови Већа усвојили су Предлог Одлуке о изради Измене и допуне Плана генералне регулације ''Доља'' у Зрењанину, Предлог Одлуке о допуни Одлуке о промени оснивачког акта Јавног предузећа "Градска стамбена агенција" Зрењанина и Предлог Одлуке о измени Одлуке о оснивању Центра за пружање услуга социјалне заштите града Зрењанина.
 
У наставку седнице усвојили су и Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о паркирању возила. Ова тачка је усвојена јер, како је то рекао известилац Дарко Данкулов, део који се тицао напуштених возила до сада није био дефинисан. 
 

На данашњој седници усвојени су и Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о постављању и уклањању мањих монтажних и других објеката на површинама јавне и друге намене на територији града Зрењанина, Предлог Одлуке о прихватању удела без накнаде у капитал Фул Протект д.о.о. Београд и Предлог Одлуке о конверзији потраживања у трајни улог у капитал и отпису потраживања према субјекту приватизације – предузеће за водне путеве ''Иван Милутиновић'' ПИМ а.д. 
 
 
Чланови већа прихватили су и Предлог Одлуке о приступању града Зрењанина у чланство Удружења ''Три плус'' из Чачка, а известилац по тој тачки дневног реда била је Јелена Драгић.
 
Доношењу ове одлуке приступило се из потребе вођења одговорне пронаталитетне политике, утврђивања већег обима права у области дечије и породичне заштите, као и унапређења мера популационе политике на територији града Зрењанина.
 
Удружење „Покрет за децу три плус“ из Чачка је основано са циљем пружања подршке породици, подстицају рађања и пораста наталитета у Републици Србији, а њихова иницијатива и пројекат „Цена минус за 3+“ је подржана и од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
 
Усвајањем ове одлуке проширује се број мера популационе политике и обим подршке породицама са децом, чиме се додатно оснажују и подстичу родитељи на рађање трећег и наредног реда рођења детета, што представља тежњу породица и Града, доприноси природном прираштају и мењању демографске слике града Зрењанина.
 
 

У наставку седнице Градског већа, како је то и било предвиђено дневним редом, утврђени су и Предлог Програма отуђења грађевинског земљишта у јавној својини града Зрењанина за 2021. годину, Предлог Закључка о давању сагласности на Измене и допуне Посебног програма о коришћењу субвенција из буџета града Зрењанина за ЈКП ''Водовод и канализација'' Зрењанин за 2021. годину и Предлог Закључка о давању сагласности на Измене и допуне Програма пословања ЈКП ''Водовод и канализација'' Зрењанин за 2021. годину.
 
Чланови Већа усвојили су затим Предлог Закључка о прихватању Измена и допуна Програма пословања ЈКП ''Чистоћа и зеленило'' Зрењанин за 2021. годину, Извештај о раду Градског штаба за ванредне ситуације града Зрењанина за 2020. Годину и План рада за ову годину, као и План рада Комуналне милиције града Зрењанина за 2021. годину.
 

Заменик градоначелника Саша Сантовац, осврнувши се најпре на тачку која се тицала отуђења грађевинског земљишта у јавној својини Града Зрењанина, казао је да је обавеза Града да до 30. марта сваке године донесе нови програм отуђења. 
- У овом тренутку тај план садржи 46 парцела. Град Зрењанин активно ради на повећању броја тих парцела тако да је могуће да у току године имамо и измене тог програма. Усвајањем овог Предлога, уколико он буде усвојен и на Скупштини, остварили смо могућност да распишемо и нови конкурс за отуђење грађевинског земљишта - рекао је Сантовац.
 
 
Казао је и да се усвајањем појединих тачака дошло и до усклађивања са законском регулативом одређених програма и пословања предузећа.
- Чињеница је да је јавно комунално предузеће “Чистоћа и зеленило” инсистирало на повећању цене услуге, јер оно што посебно оптерећује њихово пословање јесу зараде запослених пошто смо у протекле две године имали повећање минималне цене раде. Морам да истакнем да ово повећање износи један динар по квадрату, значи, сваки грађанин додатно ће бити оптерећен ценом изношења смећа за додатни динар по квадрату - објаснио је Саша Сантовац.     

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5898/Gradsko_Vece_feb21_krop.jpg