Nove sadnice u parku “Putnikovo” , delovima obale Begeja i Bulevara Veljka Vlahovića za “Zeleniji Zrenjanin” - počela realizacija tri projekta

Zaštita životne sredine i investiranje u ozelenjavanje su glavni prioriteti grada Zrenjanina, te je početak realizacije projekata “Rekonstrukcija parka Putnikovo”, “Pejzažno uređenje dela leve i desne obale Begeja između dva mosta (Supovog i Žutog mosta)” i “Pejzažno uređenje dela ulice Bulevar Veljka Vlahovića (od kružnog toka do ulaza u Tržni centar “BIG“)” samo deo dugoročnih planova lokalne samouprave za “Zeleniji Zrenjanin”.

 

Pozicija parka “Putnikovo”


Na Javnim konkursima Ministarstva zaštite životne sredine za sufinansiranje realizacije navedenih projekata pošumljavanja i očuvanja i zaštite zemljišta gradu Zrenjaninu su odobrena sredstva u iznosu od 15.3 miliona dinara, a preostali deo ukupne vrednosti projekata od 5.3 miliona dinara Grad izdvaja iz svog budžeta. 
Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje grad, u saradnji sa republičkim i pokrajinskim institucijama, preduzima u cilju poboljšanja situacije, kada je u pitanju ozelenjavanje javnih površina.

 

Pozicija dela leve i desne obale Begeja između dva mosta (Supovog i Žutog mosta)

 

Projektnim aktivnostima su predviđeni:
- pripremni radovi (uklanjanje postojećih dotrajalih stabala i dotrajalih žbunastih vrsta, čišćenje terena, orezivanje);
- ozelenjavanje (sadnja novih sadnica: lišćara, četinara, žbunja i podizanje travnjaka),
- investiciono održavanje.

Navedeno je dato u sledećem tabelarnom prikazu:

 

    

LOKACIJA

BROJ VRSTA ZA UKLANJANJE

BROJ NOVIH SADNICA     I

PODIZANJE TRAVNJAKA

Park Putnikovo

79

 

           

532  lišćara           

154 četinara

 3440 žbunja

4000m² travnjaka

 

Deo leve i desne obale Begeja između dva mosta (SUPovog i Žutog mosta)

76

Deo ulice Bulevar Veljka Vlahovića (od kružnog toka do ulaza u Tržni centar “BIG“)

40

 
Početkom septembra meseca JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin započelo je radove na uklanjanju postojećih dotrajalih stabala i žbunastih vrsta, kao i na pripremi površina na pomenutim  lokacijama. Dotrajale vrste biće zamenjene novim, zdravim, školovanim sadnim materijalom, a sadnja se očekuje krajem oktobra. 
Radovi na uklanjanju oštećenih stabala najpre su započeti u parku „Putnikovo“  uz napomenu da će se na postojećim zdravim raditi  na formiranju  krošnji. 

 

Pozicija dela ulice Bulevar Veljka Vlahovića (od kružnog toka do ulaza u Tržni centar “BIG“)

 

Važno je podsetiti da je  Grad Zrenjanin u protekle dve godine nabavio blizu 20 hiljada sadnica koje su distribuirane gradskim i seoskim mesnim zajednicama, a deo je namenjen i ozelenjavanju saniranih gradskih deponija.
Obavljena je sadnja više stotina sadnica u parkovima Plankert, Čokliget, Bagljaš, Parku mladosti, formirani su novi drvoredi u pojedinim gradskim ulicama i nove zelene površine u saradnji sa kompanijom “Linglong Tajr”, KUD “Pionir”, kao i u okviru širih akcija na nivou Pokrajine i Republike “Zasadi drvo”, “Posadi svoj hlad” i “Zelena Srbija”.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6190/park_00.jpg