Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Citaj
Obeležena 78. godišnjica od banatskog ''krvavog januara''

09.01.2020


Komemoracijom, služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu u Zrenjaninu danas je obeležena 78. godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”. 
 
Na treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika - arhiđakona Stefana, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu - tadašnjem Petrovgradu - Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan. To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i neki od organizatora antifašističke borbe u srednjem Banatu - dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.
 
 
 
 
Bio je to prvi Božić u našem gradu pod fašističkom okupacijom i pokušaj okupatora da na svirep način spreči antifašistički pokret, ali je postigao upravo suprotno i još više ohrabrio rodoljube da se okupe u borbi za slobodu. I današnje obeležavanje ove godišnjice bilo je prilika za sećanje na taj period naše istorije i na njegove žrtve, ali i za slanje jasnih antiratnih poruka za budućnost. 
 
Vence na spomenik su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata - SUBNOR Zrenjanin. Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, jerej Miodrag Stanojević. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Dragan Ćapin i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Delegaciji se pridužio i nekadašnji gradonačelnik, sada državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, čiji je rođeni deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu okupatora. Uz cveće, spustio  je na spomenik simboličnu brojanicu. 
 
 
 
 
Obraćajući se potom predstavnicima medija, Salapura je istakao da Grad Zrenjanin, današnjim okupljanjem, služenjem pomena i polaganjem venaca, evocira uspomene na stradalnike tokom fašističke okupacije naše zemlje i grada, tokom Drugog svetskog rata. 
“Pre 78 godina, na današnji dan, treći dan Božića i dan Svetog arhiđakona Stefana, trideset građana tadašnjeg Petrovgrada na ovom mestu je izloženo poniženju i strašnom zločinu, koji međutim, nije ugasio slobodarski duh našeg grada, naše države i našeg naroda, niti umanjio značaj i obim antifašističke borbe koja se ovde vodila. Stoga je obaveza i dužnost svih nas da evociramo uspomene na stradalnike tadašnjeg doba i naravno, velika je odgovornost na nama da se ovakvi zločini više nikada ne ponove”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Salapura. 
 
Spomen-obeležje na Žitnom trgu otkriveno je povodom obeležavanja Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, 7. jula 1986. godine. 
 
 
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana