Zaglavlje
Mapa sajta  Mapa sajta   RSS  RSS    Facebook 
Leva ivica
Pretraga
Desna ivica
Leva ivica

Uzmi racun i pobedi!

SISTEM 48

Budžet grada Zrenjanina

GIS centar u Zrenjaninu

Free and Industrials Zones

Pitajte gradonacelnika

Portal E-uprava Srbija

Jedinstveni birački spisak

Registar investitora

Citaj
Proglašena najbolja vina srednjeg Banata

11.02.2017


Završni deo sedme po redu manifestacije „Najbolje vino srednjeg Banata 2017.“  održan je juče u holu Kulturnog centra Zrenjanina, uz sajam vina, javnu degustaciju i proglašenje najboljih vina i najuspešnijih proizvođača iz našeg regiona. Manifestaciju su, uz podršku Grada Zrenjanina, organizovali udruženje „Klub vina“ iz Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, u saradnji sa Udruženjem vinogradara i vinara  srednjeg Banata.
 
 
Janoš Urban, član kluba vina „Sveti Martin“ iz Mužlje, apsolutni je pobednik ovogodišnje manifestacije, sa najviše predatih uzoraka i najviše osvojenih medalja u svim kategorijama, a njegovo vino, crveni „Merlot“ iz 2015. godine, proglašeno je i za „najbolje vino srednjeg Banata“. Žiri je ocenjivao 134 uzorka vina, iz šest udruženja vinara sa ovog područja.   
 
Za najbolje belo vino proglašen je „Rajnski rizling“ iz 2013. godine Janoša Urbana, „Merlot“ iz 2015. godine istog proizvođača trijumfovao je u kategoriji crvenih vina, „Frankovka“ Rontoa Lasla proglašena je najboljim roze vinom, dok je najbolje „šiler“ vino „Čontikšiler“ Dragiše Gvožđana – saopštio je Laslo Ronto, predsednik organizacionog odbora manifestacije.
 
 
Manifestaciju je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, koji je izrazio zadovoljstvo sve većim odzivom takmičara, iz godine u godinu.
„Još je veće zadovoljstvo čuti da svake godine imamo sve bolja i bolja vina. To znači da se proizvodnja unapređuje, podiže na viši nivo, za to su zaslužni naši vredni vinari, a kada je u pitanju ova manifestacija, ona je specifična. Ona ne traje samo danas, i samo na ovom mestu gde su izložena najbolja vina, jer se degustacija, probanje i konzumiranje vina dešavaju 365 dana u godini, pa je tako manifestacija otvorena cele godine“, poručio je najboljim vinarima srednjeg Banata Saša Santovac. 
 
 
Prisutne je pozdravio i predsednik „Kluba vina Zrenjanin“, glavnog organizatora izbora za „Najbolje vino srednjeg Banata 2017.“  Šandor Šomođi. On je istakao da manifestacija posvećena kulturi vina ima za cilj očuvanje tradicije i vraćanje duga prema našim precima, jer Banat nije samo žitnica.
„Banat je imao i ima dosta vinograda i vina, i to onih koja su autentična i pripadaju našoj tradiciji. To je dug prema onima koji su močvaru pretvorili u plodno tlo i doneli kulturu gajenja vinove loze i pripremu vina na specifičan način, praveći „banatski šiler“. Pojam „vino iz Vojvodine“ nije samo Vršac i nije samo Srem, već se dobra vina, po oceni stručnjaka, itekako nalaze i ovde i naši vinari umeju da ih naprave“, kazao je Šomođi i dodao da je i naš vinski put specifičan.
 
 
„Mi hoćemo da zaštitimo mikrovinogradarstvo, kućno vinogradarstvo, i naš cilj je seoski i vinski turizam, to je način na koji jedino ono može da opstane, naravno i prodaja sa kućnog praga. To potvrđuje i evropsko iskustvo, gde male vinarije imaju prednost, zato što prave lokalna specifična vina“, objasnio je predsednik zrenjaninskog „Kluba vina“ tokom jučerašnje manifestacije.  
 
Desna ivica

© 2008 Grad Zrenjanin. Sva prava zadržana